Graving er en viktig del av samfunnet vårt

30 januar 2020
Mathias Bjelland
Graving er en viktig del av samfunnet vårt

Ting å gjøre før du graver

Vi har alle sett gravearbeid mot sidene av veien. Et mannskap av bygningsarbeidere vil vente på gravemaskinen for å grave seg ned til en viss dybde slik at de kan utføre oppgavene sine. Utgraving blir av noen sett på som en jobb for de som fremdeles har et indre barn. De som fremdeles husker å bruke leketraktorene sine for å grave opp sandkassen, er den stereotype personen folk tenker på når de ser på den gjennomsnittlige gravemaskinen.

Dette kan være sant, men jobben har blitt mye mer alvorlig. Uansett gravearbeiders entusiasme er ting ikke så enkelt som det pleide å være ved sandkassen. For eksempel kan graving i Drammen være mer sammensatt og kjedelig enn folk flest er klar over. Det de fleste ikke vet, er at det er mange ting som må ordnes før selv den første spesifikasjonen av skitt er gravd ut.

Det er ikke bare skitt der nede

Hvis det bare var skitt under, ville vi ikke ha denne samtalen. Dette er selvfølgelig ikke tilfelle. Det viser seg at det er utallige kilometer med rør, ledninger og tunneler som har blitt gravd og installert under byer gjennom årene som har produsert en komplett gruve som er arkivert rett under føttene våre. Dette er et system som de færreste vet hvor komplisert faktisk er.

Det er vannrørene som fører vann fra anlegget til der det trengs. Det er også gassrør som sender gassen til husholdninger og restauranter som bruker gassovner. Det er også fiberoptiske kabler som lar oss få tilgang til internett fra komforten i vårt eget hjem. Det er mange flere på toppen av alle de nettopp nevnte, og lager en massiv mosaikk av potensielle katastrofer der nede. Dette er grunnen til at gravemaskiner må være veldig forsiktige hver gang de graver, fordi innsatsen er langt høyere nå.

Flere nyheter